Аз разбирам от ток!
Може да не знам как точно ония дребни частици се движат групово в разни посоки и в други техни лични работи също не се бъркам, но знам най-важните неща за тока:

Токът

Аз разбирам от ток!

Може да не знам как точно ония дребни частици се движат групово в разни посоки и в други техни лични работи също не се бъркам, но знам най-важните неща за тока:
1. Не пипай оголени жици!
2. Не бъркай в контакта!
3. Токът и водата се мразят!
4. Ако ти трябва светло, натисни копчето на стената.
5. В останалите случаи има щепсели и контакти.

За пети път този месец тъна в средновековен мрак. От ЧЕЗ неизменно твърдят, че има авария. На "спешния" им телефон всеки път изслушвам дълъг списък от квартали, села и паланки, които са на тъмно в момента именно поради тази авария. Интересна работа са авариите, които започват около 19 ч. на едни и същи места и биват отстранявани около 0:00 ч. по същите тези места. На сутринта някоя дружина заблудени частици пристигат до кафе машината и телефона ми и след час отново се насочват в неизвестна посока.

Вечерната липса на ток подтиква човека към неспецифични дейности. Да мисли например, също така да си спомня, понякога даже и да мечтае.
Спомних режима на тока, когато бях седми клас. Как само се извисяват въображението и духа след като си бил на "Лебедово езеро" с класа, после се качиш в разпадащ се Икарус и се носиш като призрак сред пълен мрак. В 23 ч. посред нощ слизаш в нищото и се молиш "Фреди Крюгер" да си е загубил бруса.

Докато пиша тези редове и гледам как чертичките на компютърната ми батерия се топят като снежинки върху циганска печка, ми се обажда притеснен приятел да ме пита как съм... Изсъсках, че нямам ток от часове и ще го лиша от удоволствието подробно да му разкажа как съм точно, понеже батерията на телефона ми показва 5%, а детето е на тренировки... 
Щях да успея да бъда любезна, ако тук беше спрял да говори, но той продължи.. 
— Извинявай, обаче телефоните на Мтел, Булсатком и кой ли не са прецакани. Гледаш ли телевизия, съобщили ли са нещо? Какво, по дяволите, става?
— КАКВА ТЕЛЕВИЗИЯ, БЕ ! НЯМАМ ТОК! 
— А... да бе, вярно. Ти ми каза, че нямаш ток...
— Да, това обикновено означава, че ТОК НЯМА!
Наистина... Какво, по дяволите, става?! Опитах да се разведа с Топлофикация, върнах им годежния пръстен и чугунените чеизи. Миналия месец им платих 200 лв. издръжка, понеже са си изтъркали зъбите, докато са дъвкали пържолите ми. Топлата вода всяка сутрин идва с крайно нежелание, бавно и полека след 5-10 мин., докато ние с водомера се въртим напразно. Ето вече и ток няма... а идват избори.

Снимка: собствен архив